duminică, 20 iunie 2010

,,Dinți albi” a lui S.Smith și ,,Făgăduiala” lui Fr.Duerenmatt


Am terminat "Dinti albi" a lui Zadie Smith. Per total nu m-a incantat la fel de tare precum primele 4 capitole, absolut savuroase de altfel. Cartea e f.reusita, mai ales avand in vedere ca este romanul de debut al lui Smith, scris la varsta de 21 de ani. Deci....respect Cool. Numai ca dupa a doua jumatate a cartii m-am plictisit putin.

Am citit intre timp un alt roman de Friedrich Duerenmatt - Fagaduiala. Daca ,,Pana de automobil" imi placuse ca idee generala, dar nu ma incantase din cale afara, ,,Fagaduiala" e un roman foarte reusit, cu suspans dozat aproape farmaceutic si cu o idee de ansamblu cu adevarat reusita - exista promisiuni si angajamente facute care se dovedesc atat de puternice incat sa nu te lase sa traiesti?

Sinteza intrigii este urmatoarea: Matthai e un comisar de politie aflat in apogeul carierei, ce este trimis ca detasat in Iordania. In ultima sa zi inainte de plecarea spre o noua viata si o noua treapta ierarhica, este chemat sa ancheteze un caz de crima intr-un catun din Elvetia germana (de altfel toata actiunea cartii are loc in Elvetia, in zona St.Gallen - Zuri
ch). Trebuind sa dea vestea tragica parintilor victimei (o fetita), se trezeste rostind un juramant pe fericirea lui - ca va gasi criminalul si il va pedepsi.
Desi presupusul asasin este gasit si marturiseste, intreaga existenta a lui Matthai incepe sa graviteze in jurul ideei ca adevaratul criminal este in libertate, motiv pentru care el renunta la plecarea in Iordania, la slujba si la familie, dedicandu-se trup si suflet solutionarii acestui caz, devenit obsesie. Ajuns o epava, mereu la panda pentru indicii, Matthai ajunge sa-si subordoneze existenta gasirii asasinului, fiind considerat nebun de catre toti ceilalti. Pana cand, intr-o zi, noul comisar al orasului este chemat la capataiul unei batrane muribunde...

Cartea e foarte interesanta si plina de suspans, dar nu e o carte propriu-zis ,,politista", pentru ca pune accent pe trairile care ii fac pe protagonisti sa actioneze intr-un anumit mod sau sa urmeze o anumita cale. Este, daca vreti, o prezentare a resorturilor de constiinta ce stau la baza deciziilor si actiunilor umane.

Niciun comentariu: