duminică, 20 iunie 2010

Alain de Botton - "Despre farmecul lucrurilor plictisitoare"


O carte care poate fi descrisa intr-un singur cuvant - ,,INCANTATOARE". 9 eseuri despre viata si aspectele ei la care nu v-ati gandit pana acum. Cum ar fi mersul la aeroport, singuratatea, mersul la gradina zoologica, despre lucrurile teribil de plictisitoare care ne umplu existenta...

Cateva citate care mi-au placut mult. O sa mai adaug si altele, dar astea sunt preferatele mele.

"Apelurile constante ale ecranelor, unele acompaniate de zvacnirea nervoasa a unui cursor, sugereaza cat de usor ne-ar putea fi schimbate vietile, aparent la adapost, daca ar trebui sa coboram un coridor si sa urcam intr-un avion care ne-ar debarca, in cateva ore, intr-un loc despre care n-avem nici o amintire si unde nimeni nu ne stie numele. Ce placut e ca, printre crevasele starilor sufletesti, la trei dupa-amiaza, cand ne paste oboseala si deznadejdea, sa stim ca un avion decoleaza catre o destinatie..."

"Putine momente in viata sunt mai eliberatoare decat cele in care avionul se inalta la cer. Privind pe fereastra dintr-o masina care stationeaza la inceputul pistei, recunoastem o priveliste cu dimensiuni familiare: o sosea, cilindri de ulei, iarba si hoteluri cu ferestre aramii; pamantul, cel dintotdeauna, pe care inaintam incet (...). O calatorie care, pe pamant, ar fi durat o dupa-amiaza, se poate realiza cu o miscare infima a ochiului. Exista si o placere psihologica in aceasta decolare, pentru ca repeziciunea cu care urca avionul este simbolul exemplar al transformarii. Etalarea puterii ne poate inspira sa ne imaginam schimbari asemanatoare, decisive, in vietile noastre; sa ne imaginam ca si noi ne-am putea ridica deasupra multor lucruri care ne-au coplesit"

"Sub noi se afla dusmani si colegi, locurile spaimelor noastre si al necazurilor noastre; toate sunt acum infime, sunt zgarieturi pe pamant. Poate ca stim destul de bine aceasta veche lectie de perspectiva, dar rareori pare atat de adevarata ca atunci cand stam lipiti de fereastra rece a avionului, aeronava noastra, profesor de filozofie profunda..."

" Una din ironiile iubirii ar fi ca cel mai usor e sa-i seduci convingator pe cei fata de care te simti cel mai putin atras, intensitatea dorintei fiind incompatibila cu indiferenta necesara, atractia starnind un sentiment de inferioritate in comparatie cu perfectiunea personei iubite"

Niciun comentariu: