duminică, 6 ianuarie 2008

Friedrich Durenmatt - Pana de automobil

Interesanta carte. Un reprezentant oarecare al unei firme de textile are o pana de automobil intr-un satuc uitat de lume.
Este gazduit de un avocat pensionar, care il invita la o cina cu prietenii sai, un procuror si un judecator, propunandu-i un interesant joc de societate pentru serile plicticoase. Musafirul isi va povesti viata, iar cei trei vor analiza daca ar trebui sa fie judecat pentru vreuna din faptele sale.
Cartea este interesanta ca introspectie asupra mecanismelor constiintei - un om care nu s-a gandit niciodata care e cel mai urat lucru facut in viata sau care e persoana fata de care ar trebui sa se simta vinovat capata o noua perspectiva asupra lucrurilor. Una care ii va zgudui lumea pentru totdeauna.

"Nimanui nu-i place sa analizeze mai profund si, mai la urma urmei, constiinta nimanui nu-i fara pata. Dar acuma, ca am ajuns in societatea unor prieteni atat de intelegatori precum sunteti voi, rusinea nu mai are nici un rost. E ciudat, dar simt ca ma intelegeti, si eu insumi incep sa ma inteleg mai bine, ca si cum m-as fi intalnit cu un om care nu e altcineva decat eu insumi si pe care-l cunosteam cam vag a fi reprezentantul unei firme de textile, care are un Studebaker si, undeva, o nevasta si copii..."

Niciun comentariu: